Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Ο "Δρόμος" - βιογραφικό με φωτό, χιούμορ..... και άλλα         AΡΗΣ ΡΕΤΣΟΣ


                         Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1957


Ήρθε στην Ελλάδα στις  17-1-1973  ημέρα Τετάρτη, ώρα 7.37


ΣΠΟΥΔΕΣ…μαθητικα χρονια.      Προσγειωνεται,
 στην ελληνικη γη, το  βραδυ  εκεινο  του Γεναρη, μονος του πετωντας,ενας 15χρονος μαθητης  απο την Αιγυπτο, και αγνωστο γιατι, με συνοδεια των αρχων  φευγει  παραυτα απο το  αεροδρομιο , με κατεύθυνση   τον  Πειραιά,  για  καποιον  λενε σχετικο  ελεγχο ,...δικτατοριας  γαρ, και ..1973,
..... πάντως.....
...ένα χρόνο μετά τον βρίσκουμε μαθητη παλι σε γυμνασιο καπου στην Πάτρα, τον  επόμενο  Αγρίνιο, με σαξόφωνο εκει στη Φιλαρμονική της πολης, και  μπαλλα στον Παναιτωλικό, να συμβαλλει κι αυτός μεσ ένα τσούρμο παικτών,  στην προπόνηση για μεταγραφή του  Πέτρου Μίχου στον Ολυμπιακό, η παλι να μαζευη  καπνα  ξημερωματα στα γυρω χωρια, και ακουει ροκ στην   λιμνη της Τριγχωνιδος .....
  ενω  απο  την 
Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, τον Πειραιά, το Αγρίνιο,   και την Πάτρα, ο  δεκαεπταετής  Α.Ρέτσος  βρίσκεται αίφνης
μιαν  πρωίαν με το πηλίκιον του, και για δυο  συναπτα ετη να χαιρετάει την   έπαρσην της  ελληνικής  σημαίας
ως μαθητής τωρα....  στο   Ναυτικόν  Γυμνάσιον της.. Ιθάκης  του Οδυσσεα.....στα  επτανησα....
από  όπου και  απεφοίτησεν  επιτέλους το 1977, ...
επιλέγοντας  την  κατεύθυνση  .....του ηθοποιού, ...και σαν καλλιτεχνης,,..και  σε διλλημα   μεχρι σημερα  αν επραξε καλως....η αν  επρεπε να δεχθει  την προταση της  Παναχαικης   για παικτης  της.άρχιζει τοτε  λενε το καπνίσμα...

...Τώρα βεβαια
αν ο ιδιος ο Οδυσσευς ,η  ακομα και ο αλεξανδρινος  μεγας ποιητης και συντοπίτης,  φευ του Α.Ρετσου, ορισαν, το νησί αυτό και μόνον,  την Ιθάκη,  ως  φτάσιμο, και προορισμό  του ταξιδιού τους, αυτα ουδόλως  φαίνεται να εμπόδισαν  τον νεαρό  Ρέτσο εις την πορεία του,  μια  κι από την Ιθάκη  ξεκινάει και  εις τας Αθήνας   έρχεται......
                                                                
ΕΙΣ  ...ΤΑΣ  ΑΘΗΝΑΣ

.. όπου Αθηναίος  πλέον και  σπουδαστής της δραματικής τέχνης,  αλλα και αυτης των  μετακινήσεων,  αλλάζει...   ανά έτος και  σχολή,  απο  την  σχολή  Κατσέλη πρωτοετής, στην σχολή  Χατζίκου δευτεροετης,  ενώ τέλος  ολοκληρώνει  τις  σπουδές του   στη σχολή Βεάκη   απ΄ όπου    και αποφοίτησε, απορον πώς,  αριστούχος,....και ημέραν  Πέμπτη  25 Ιουνίου 1980   και ώρα  15.20 ακριβώς.

                
          


         ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ,ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΤV

Μοιραία, στο θέατρο συμμετέχει στο «Μακρύ Ταξίδι  της Μέρας  Μέσα στη Νύχτα» του  Ευγένιου Ο’ Νηλ ,1981,με τον θίασο της Έλσας  Βεργή, στο  «Σάρα τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», 1982, με το θίασο της Έλλης Λαμπέτη, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Κρήτης στο «Κατσούρμπος» κ.ά.

Από  το  1981  έως το  1986 συμμετέχει επίσης στον  κινηματογράφο και την τηλεόραση στις ταινίες Απέναντι.. και «Μανία» του  Γ. Πανουσόπουλου,  στο «Μπορντέλο»    του   Ν. Κούνδουρου, στη   «Φωτογραφία»    του     Ν. Παπατάκη,   μία   ταινία  που  συγκαταλέγεται  στις  10   καλύτερες   του   ελληνικού   κινηματογράφου, καθώς  και   στην  τηλεταινία   «Χώμα & Νερό»  του  Νίκου  Κάσδαγλη σε  σκηνοθεσία  Φ.Βιανέλλη   όπως επίσης και στην τηλεοπτική σειρά του  Ι. Μ.  Παναγιωτόπουλου   «Αστροφεγγιά»  (1981)  όπου υποδυόμενος το ρόλο του φυματικού  νέου   Πασπάτη έγινε γνωστός στο ευρύ τηλεοπτικό  και  θεατρικό  κοινό της  εποχής.Το  1985 ωστόσο... ο πολλά υποσχόμενος νεαρός πρωταγωνιστής Άρης Ρέτσος  με ασυνήθιστη το λιγότερο για τα δεδομένα της εποχής του επιλογή απομακρύνεται από το θεατρικό καθώς και από τον κινηματογραφικό χώρο ενώ προσανατολίζεται αποφασιστικά στην εκπαίδευση και έρευνα των κανόνων της τέχνης του ηθοποιού, της υποκριτικής εν γένει και του Αρχαίου Δράματος ειδικότερα. Μάλιστα καθώς ακούγεται, τότε είναι που άρχισε να εξασκείται συστηματικά, στην ήπια βεβαίως, πλην όμως, πολεμική τέχνη, του tai chi chuan.
 Το 1992-93 και μετά από επταετή απουσία από τα θεατρικά δρώμενα εμφανίζεται... πάλι... ο ίδιος... με ένα έγχορδο όργανο επί σκηνής – ερμηνεύοντας στο Θέατρο  «ΕΜΠΡΟΣ»  και στην  «Ανοιχτή  Δοκιμή», αποσπάσματα από την τραγωδία του Σοφοκλή  «Αίας» στο Αρχαίο  Κείμενο!


Σ’ αυτήν την παράσταση, γίνεται φανερό για πρώτη φορά επίσης, ότι η «μουσική», το μέτρο και ο ρυθμός καθορίζουν απόλυτα την Ερμηνεία  στο  Αρχαίο  Δράμα, τη  σκηνοθεσία, την  κινησιολογία  κτλ


Η πρόταση αυτή ακούγεται ότι  έτυχε θερμής μάλλον υποδοχής αιφνιδιάζοντας λίγο το θεατρόφιλο κοινό,  λέγεται δε μάλιστα ότι και ο ίδιος ο Μάνος Χατζηδάκις, σαν απλός θεατής της εν λόγω παράστασης, πρότεινε αμέσως να συμπεριληφθεί ο Αίας του Α.Ρέτσου στη δισκογραφική παραγωγή του «Σείριου».Το 1993-94 από το χώρο της σκηνοθεσίας αυτή τη φορά, εμφανίζεται πάλι , επιλέγοντας το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο και σκηνοθετεί το νεοελληνικό έργο του Δ. Κεχαϊδη «Το Τάβλι».

Το 1995   ιδρύει την  θεατρ. Εταιρεία «Πολυώνυμο» και   με κεντρικό πρόσωπο το Χορό της Αρχαίας Τραγωδίας, παρουσιάζει στο θέατρο Σφενδόνη αποσπάσματα από την «Αντιγόνη»  του  Σοφοκλή  με τίτλο  «Αντιγόνης Χορός».


Το 1996 συμμετέχει στην διεθνή συνάντηση ποίησης  «Μυρίσαι το Άριστον» στο  Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία της Μ. Λυμπεροπούλου, με χορικά από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή.
Το 1998 συμμετέχει στη Διεθνή Συνάντηση Θεάτρου των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, «Το Αρχαίο Δράμα στην Ανατολή», με την παράσταση «Αντιγόνης Χορός».

Το  1999-2000 παρουσιάζει την παράσταση «Στροφές Αντιστροφές» από έργα του Σοφοκλή, συνεργάζεται με το Μουσικό Σύνολο «Σκαλκώτα» υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη σε έργα του Γ. Ξενάκη.


Παράλληλα  από το  1993  ως  το  2001   συμμετέχει   σε πολιτιστικές  εκδηλώσεις   και   φεστιβάλ  στην  Αθήνα,  Θεσσαλονίκη,  Γιάννενα,  Πάτρα,  Ιθάκη, Τρίπολη,  Κρήτη κ.λπ….  ενώ συνεχίζει  και μετά από   10 χρόνια, καθώς  φαίνεται  να  εξασκείται   συστηματικά  πια, στην ήπια, αμυντική  βεβαιότατα,πλην  όμως, πολεμική τέχνη  , tai chi chuan... και να... καπνίζει! (φωτό)


 


Το  2001 στο  πλαίσιο του Ελληνο-Γερμανικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Κολονία  της  Γερμανίας, παρουσιάζει στο  “Studio  Buhne την παράσταση «Στροφές Αντιστροφές»  από έργα του Σοφοκλή.ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ο ρυθμός  και το μέτρο στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ


Από το 2001 ο Α.Ρέτσος συνεχίζοντας την έρευνα στο χώρο του Αρχαίου Δράματος, αλλάζει τώρα,  εντελώς κατεύθυνση.

Επικεντρώνεται στη σύγχρονη πλέον ελληνική γλώσσα, και αποκλειστικά στην όποια δυνατότητα, οργανικής μεταφοράς, σε αυτήν, του μέτρου και του ρυθμού, στην ερμηνεία της τραγωδίας, και στην αναβάθμιση ενδεχομένως της υποκριτικής τέχνης, στο Αρχαίο Δράμα.Arthur Rimbaud «Αίμα Κακό»

  Το 2008, και με την ίδια οπτική, σκηνοθετεί και ερμηνεύει  ο ίδιος, σε μια σόλο performance, το ποιητικό κείμενο του Arthur Rimbaud «Αίμα Κακό».
«Θρόνος Ατρειδών»

Στις 5 Ιουλίου 2011, το «Πολυώνυμο» και ο Α.Ρέτσος σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού μια συρραφή σκηνών από το μύθο των Ατρειδών με τον τίτλο  «Θρόνος Ατρειδών».
Σε αυτήν την παράσταση,...σε σκηνοθεσία,....

μουσική,.... κινησιολογία,....
διδασκαλία,....
σκηνογραφία κλπ...
τέλος πάντων, ...

του Α.Ρέτσου...

έγινε τουλάχιστον φανερό...
στο ευρύ κοινό,...

αλλά...
και σε ολόκληρο το θίασο...η δυνατότητα τέλος πάντων,....

που έχει....

το μέτρο...
και ο.... ρυθμός....

στη σύγχρονη....

Τέχνη.Από το 2011 μέχρι σήμερα,καθώς φαίνεται, ο Α.Ρέτσος, καπνίζοντας.... λιγότερο, συνεχίζει σε μικρότερη βέβαια κλίμακα  τα σεμινάρια, καθώς και... την άσκηση,  μη γνωρίζοντας, απ’ ότι ακούγεται,  και ο ίδιος πια, σε ποια ακριβώς Τέχνη, σκοπεύει λένε να εμφανιστεί και πάλι, μόνος στη Σκηνή,... σύντομα κιόλας! Απόδειξις ορίστε.....


ΑΡΗΣ ΡΕΤΣΟΣ  " Έπεα Πτερόεντα.. "

Μια... ΄΄μουσική΄΄ παράσταση... και όχι μόνον..


Διάρκεια  Παράστασης  75’

polywnymo@gmail.com

                       
        

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου